מה לעשות במקרה של חדירת מים מהגג?

תחזוקה לקויה, חומרים שעבר זמנם, התקנות מאוחרות של חללים טכניים, גשמים עזים ומחזורים של קיפאון-הפשרה הם בין הגורמים העיקריים לבלאי של חיפוי הגג.

על מנת לפתור בעיות אלה אשר בחלוף הזמן עלולות גם להחליש את המבנים, יש לבצע פרויקט איטום תוך שימוש בפתרונות בעלי ביצועים מצוינים השומרים על תכונותיהם לאורך זמן.

חדירות מים מהגגות הינן אחת הסיבות העיקריות לדרדור במצבם של בתי מגורים.

הפעולה השקטה והמתמדת של המים בתוך החיפויים, אשר מתפשטת לעתים קרובות גם לקירות האנכיים, מדגישה את החשיבות של תכנון נכון של האיטום – המחסום האמיתי הראשון נגד לחות.

הגורמים העיקריים לבעיות אלה ידועים וקשורים בגשם וכתוצאה מכך, לנוכחות מים עומדים, השפעת הקרינה האולטרה סגולה בתקופת הקיץ, מחזורים של קיפאון והפשרה, זיהום האוויר בעיקר בערים הגדולות, השפעת המלח המאפיינת את האזורים בקרבת הים, וכו'.

הפגיעה הנובעת מכך בחיפויים, אשר במקרים רבים היו חשופים כבר שנים להשפעות מזג האוויר, ובמקרים מסוימים מבלי שבוצעה בהם תחזוקה קפדנית, דורשת התערבות של מומחים- ובעיקר שימוש בפתרונות בעלי רמת ביצועים גבוהה, אשר הטכנולוגיה המודרנית יודעת להציע על מנת לפתור בעיות אלה.

פתרונות אשר, במידה והם אכן חדשניים, מאפשרים לבצע בהצלחה איטום ללא צורך להסיר את השכבות הישנות או הפגומות של החיפויים הקיימים, תוך חיסכון גדול בזמן, במשאבים ובעיקר בלי לגרום נזק סביבתי.

לכן, בדיקת מצב שימור החיפויים היא הצעד הראשון כדי לקבוע לא רק את האזורים הקריטיים, אלא גם מהם הפתרונות הספציפיים לשימור והגנה על חלקי הגג השונים. מדובר בבדיקה שקודם כול, דורשת לקחת בחשבון, כפי שהדגשנו, את המיקום הגיאוגרפי של המבנה, ועל כן את הפרשי הטמפרטורה הצפויים ואת תנאי מזג האוויר האפשריים אשר יחולו על המבנה במהלך השנה. בנוסף, בעיקר כשמדובר בגגות שטוחים, יש צורך לבחון בקפדנות את יעוד השימוש – האם יהיו על הגג מערכות כגון פנלים סולאריים, מכונות לקירור החללים הפנימיים של הבניין וגם ארובות, שמהווים אזורים קריטיים להמשכיות ההגנה. בנוסף, במידה וצפויה שהייה ומעבר של אנשים לעתים קרובות, ואולי מיקום של שולחנות וכיסאות על הגג, יש לבדוק איזה סוג גימור יונח, וכך הלאה.

היות והמטרה הינה מניעת חדירת מים נוספת לגג, לפני הנחת האיטום יהיה צורך להביא את המשטח למצב הומוגני מוחלט, גם במקרה של הנחת ממברנות ביטומניות, וגם במידה והבחירה היא בממברנות אטימה נוזליות, אשר מתאימות להגנה מושלמת של הגגות עם מתקנים עליהם כפי שמפורט לעיל.

לפני הנחת חומר האיטום יש לוודא שהתמיכות נקיות ושאין חלקים מתפוררים. במקרה זה נדרשת פעולה מבנית – לתקן את החלקים שהתנתקו, ולוודא שאין חומרים זרים או חומרים שעלולים למנוע בהיצמדות מושלמת.

במקרה של עבודות שמבוצעות ישירות על הרצפה כגון סתימת חורים, שקעים, או במקרים שבהם נדרש שיפוץ מבני, וכדי להכין לאחר מכן בצורה נכונה את המשטח להנחה של חומרי האיטום, מומלץ להשתמש בבטון מיוחד אשר מיועד להנחה גם על משטחים לחים ביותר ובטמפרטורות קיצוניות (למשל בין 0 ו-45+ מעלות). ניתן להניח חלק מהמוצרים בעוביים משתנים שיכולים לנוע בין 2 ו-20 מילימטרים וגם בשכבה אחת, על מנת לזרז ככל הניתן את זמני העבודה, אשר מצטמצמים גם הודות לזמני הייבוש הקצרים ביותר.

תחום האיטום התקדם הודות להרכבים חדשים וגם בזכות השקת "מערכות איטום" אשר מיוצרים על ידי היצרנים המתקדמים יותר. ניתן לדבר על פתרונות משולבים אשר, בפעולת גומלין ביניהם, מצליחים להבטיח ביצועים כוללים מעולים מבחינת אמינות ועמידות לאורך זמן.

במקרה של חדירת מים מהגג, אך בעיקר כדי למנוע מהבעיה לצוץ שוב בעתיד, חומר האיטום החדש יצטרך גם לאפשר לגג לנשום, אף תוך הבטחת עמידות לכוח התנגדות, רצוי עד 4 אטמוספרות, והגנה המרבית, ולמנוע בכך יצירת עובש אשר לטווח הארוך עלול לפגוע בפעולת האיטום והריצוף, ואז לגרום לנזקים בלתי נמנעים גם בתוך הדירות.

לצורך ביצוע איטום בצורה תקנית, בעיקר באזורים בהם הלחות גבוהה, ולכן הסיכון לחדירת מים גבוה יותר, יש לקחת בחשבון את הכדאיות להגן על המשטח גם לאחר הנחת חומרי הגמר, במידה והדבר רלוונטי, כגון למשל אריחי קרמיקות. במקרים אלו, חיזוק נוסף לאיטום ניתן על ידי מוצרים נוזליים אטומים למים, שקופים ובעלי צמיגות נמוכה, אשר מסוגלים לספק הגנה נוספת לבסיס, מבלי לשנות את החלק הנראה לעין של המרצפות. כלומר, הגנה שקיימת אך לא נראית לעין, כשבו-זמנית מאפשרת לשמור תמיד על הריצוף במצב חדש. חומרי הגנה אלו יציבים במחזורים של קיפאון והפשרה.

כידוע, עבור מתכננים רבים איטום גג מהווה חלק מהמערכת הכוללת של בידוד הבית. ואכן גם על פי פרטים חשובים אלה נקבעת דרגת החיסכון הכללי באנרגיה אשר מצליחים להשיג. אך לא רק: הקיימות הסביבתית הופכת, בעיקר עבור קהל הלקוחות הפרטי, לערך חשוב. כאשר הבחירה לאטום את הגג נופלת על חומרי האיטום הנוזליים, תרומה ממשית לקיימות הסביבתית תהיה מתן עדיפות למוצרים על בסיס מים: הם אינם מכילים חומרים ממיסים ולכן אינם מזיקים לא לאדם ולא לסביבה. בנוסף השימוש בהם אינו דורש שכבת יסוד היות והם כבר מוכנים לשימוש ומבטיחים ביצועים מעולים עם עמידות לאורך זמן.