מאמר על כשלים וחדירת רטיבויות למבנים כתוצאה מחוסר איטום קורות קשר ויסוד

כשלים וחדירת רטיבויות למבנים כתוצאה מחוסר איטום קורות קשר ויסוד בניה פרטית, נעשית לעיתים ע"י קבלנים ולעיתים ע"י בעלי הקרקע ששוכרים אדריכל שיתכנן ויגיש עבורם את התוכניות ומהנדס שיפקח על הקונסטרוקציה- שלד המבנה. בשנים האחרונות, על מנת להגיע לתוצאות משופרות, ואיכות בניה גבוהה במינימום הוצאה נשכרים גם מפקחי בניה. חוסר בתכנון מקדים גורם לעיתים לליקויי איטום של שלד המבנה כאשר עבודות האיטום מבוצעות על ידי קבלני בנין או קבלני שלד, ללא תכנון מקדים ו/או פיקוח בשטח- אותו מבצעים כאמור היום מפקחי בניה. כתוצאה מכך נאלצים בעלי בתים להתמודד בשלב מאוחר יותר עם שתי תופעות:
  1. חדירת רטיבות מבחוץ אל פנים הבית
  2. קילוף ונשירה של חלקי טיח וציפויים שיושמו בחיבור שבין שכבת האיטום לחיפוי של הבית- כלומר לטיח או לאבן.
בעיות איטום, בעיות רטיבות הבעיה השכיחה ביותר בבתי קרקע הינה הופעה של סימני רטיבות וקילופי צבע בצד הפנימי של קירות מעטפת הבית, מעל הפנלים- כ- 30-40 ס"מ מעליהם. 20150616_165708_HDR (Medium) כאשר תופעה זו אינה מטופלת במהירות, או שמים רבים חודרים מבחוץ לפנים הבית, הרי הרטיבות מתפשטת מתחת לכל שכבת הריצוף הפנימית של הבית, ובהמשך מתחילים לראות קילופים גם על קירות פנימיים המרוחקים מאזור המעטפת. במקרים מסוג זה, עד שהחלה חברת WINKLER לפעול בישראל (בעולם החברה פעילה מזה 29 שנה) לא היה מנוס מפרוק שטחי ריצוף פנימיים בתוך בית המגורים והחלפת מצע החול הרטוב. מחיר עבודות תיקון כאלה הגיע לעשרות אלפי שקלים, שהן תמיד בבחינת הוצאה מיותרת אשר הייתה נמנעת אלמלא עבודות איטום שלד המבנה היו מתבצעות כשורה. הופעת רטיבות בתוך הבית מתרחשות כתוצאה מאחד או יותר מהגורמים הבאים:
  1. לא בוצע איטום קורות הקשר והיסוד המקיפות את הבית
  2. לא בוצעו עבודות הכנה על התשתית בטרם תחילת עבודות האיטום
  3. פיצוץ של צינור מים מתחת לריצוף
  4. חדירת מים דרך הרובה/ריצוף במקלחות, שירותים, מטבח ולעיתים עקב שימוש גבוה במים לשטיפה גם ביתר חלקי הבית
במאמר זה נעסוק בשני הגורמים הבאים:
  1. לא בוצע איטום קורות הקשר והיסוד המקיפות את הבית
  2. לא בוצעו עבודות הכנה על התשתית בטרם תחילת עבודות האיטום
בבתי קרקע בהם בוצעו עבודות איטום , ובכ"ז ישנן בעיות הרי מקורן הוא  אי בצוע עבודות הכנה מתאימות על תשתית השלד. מריחה של חומרים שונים, ללא הכנה מתאימה של השטח, לעיתים ללא פריימר (חומר מקדים) על גבי שלד המבנה, גורמת מאוחר יותר לחדירת רטיבות מהאזורים המועדים לסדיקה, כגון בין קורות יסוד או בין קורות קשר לבין קירות בלוקים, בין הבלוקים עצמם, ובנקודות החדירה של צנרות מים אל תוך המבנה. מטרת יישום חומר איטום היא מניעת חדירת מים לתוך המבנה ולכן יש להתייחס לנושא במלוא הרצינות וההשקעה שכן הנזק עלול להיות גדול מאוד. כל חסכון בחומרים איכותיים, או בביצוע של עבודה איכותית על ידי איש מקצוע עלול להביא לנזקים כספיים כבדים כאשר מים יחדרו לתוך המבנה. כניסת חברת WINKLER לשוק הבניה הישראלי הביאה איתה מספר פתרונות חדשניים:
  1. פעולות איטום חוץ באמצעות רובה אוטמת- WINSTUCCO FLEX או יישום חומר האיטום הנספג- SKERMO TERRAZZE
  2. פעולות שיקום פנימיות ע"י טייחים מנדפי רטיבות אותם מיישמים מעל הפנלים כפי שניתן לראות בתמונה:
IMG-20150810-WA0005 (Medium)

ב.  נשירת טיח וציפויי חוץ שיושמו על גבי שכבות איטום.

 

אחת הבעיות הנפוצות היא היווצרות סדקים ונשירת חלקי טיח בתחתית קירותיו החיצוניים של בית קרקע, בחיבור שבין האדמה לטיח.

הגורם לתופעה הזו הוא העדר פרט חיבור מקצועי בין שכבת הטיח לבין שכבת האיטום שמתחתיה. 

 

פרט חיבור מקצועי בין השניים הנו הכרחי מכיוון שחומרי אטימה הנם מטבעם חומרים בלתי סופגים אשר דוחים מים ורטיבות.  כאשר מיושמת מעליהם שכבת צמנט טרייה וכמובן שרטובה, החומרים יידחו זה מזו ולא יתחברו.

ולכן עד כה, על מנת לחבר בין חומר האיטום לטיח, היה צורך "לחספס" את פני השטח, ולהשתמש בחומרי הדבקה יעילים וכן לחזק את שכבת הטיח.

 

מקרים קיצוניים יותר קרו כאשר על חומר איטום ביטומני בוצע שכבת טיח צמנטית. הצמנט בעל מקדם התפשטות תרמי שונה מזה של חומר האיטום הביטומני ולכן עקב ההפרשים התרמיים שבין שניהם נוצרים סדקים ושכבת הטיח נשרה ממקומה.

מדובר בתהליך שיכול לארוך גם שנים ספורות אבל תיקון הנזק יהיה יקר מאוד.

 

לאחר נשירת הטיח מעל גבי חומר אטימה ביטומני, החומר הביטומני נותר חשוף לקרינת השמש וייהרס. כתוצאה מכך כמובן שעלולות להתרחש שוב בעיות רטיבות.

 

חומרי אטימה צמנטים מתאימים יותר לשימוש כאשר מתוכננת לבוא מעליהם שכבה צמנטית (טיח או בטון) משום שאלה חומרים בהרכב כימי זהה- הם קשיחים ובעלי מקדם התפשטות תרמי דומה.

 

 חברת WINKLER פיתחה את SCUDO– סקודו, חומר איטום לאיטום רצפת מרפסות, חדרים רטובים, קורות יסוד, קורות קשר, מרתפים, חניונים תת קרקעיים.

ניתן למרוח את החומר או להתיזו.

ניתן למרוח את חומר האיטום SCUDO גם אם יש הפסקות יציקה-סגרגציה:

סגרגציה

ניתן לטייח על חומר האיטום SCUDO ולכן, אין צורך בפרט חיבור מקצועי:

חיבור בין טיח לאיטום